איכות כספת נמדדת בזמן פריצתה. ככל שזמן הפריצה ארוך יותר והכלים בהם צריך להשתמש לצורך הפריצה רבים, מגוונים ומתוחכמים יותר כך הכספת איכותית יותר ובעלת רמת הגנה גבוהה יותר. אחד מהאמצעים להארכת הזמן הנדרש לפריצת הכספת הוא המנעול. ככל שלכספת מספר מנעולים רב יותר, גלויים ו/או חבויים (מלכודות) כך משך זמן הדרוש לפריצת הכספת יגדל. ככלל מוטב לרכוש כספות לבית או למשרד הננעלות באמצעות מנעולים תקניים – מנעול בעל תקן מקובל (אמריקאי או אירופאי) יסומן בתו תקן בגוף המנעול ויהיה גלוי לעיניים. מנעול בעל תקן מבטיח כי המוסד המוסמך לבדיקת התקן בדק את המנעול באופן כזה שמבטיח את רמת המיגון, קושי בפריצה ונטרול המנעול וכי המנעול מאושר לעמוד בדרישות התקן של המנעול. כמו כן מבטיח התקן את עמידותו ויעילותו של המנעול בשימוש אינטנסיבי לאורך שנים. השוק הישראלי מוצף בכספות המופעלות באמצעות מנעולים לא תקניים אשר לא נבדקו ע"י אף גורם מוסמך המאשר את ייעודם, תקינותם ועמידותם. לעיתים מנעולי הכספת אינם מתאימים לסוג הכספת עליה הם מותקנים והם אף "מחלישים" אותה. לכן חשוב מאוד לבדוק עם ספק הכספות שלמנעול שרכשתם יש תו תקן וכי גם שם היצרן מופיע על גוף המנעול, כך תהיו בטוחים כי רכשתם מנעול איכותי. מנעולי הכספות עעושים שימוש בשתי שיטות נעילה עיקריות: מנעול צירופים אלקטרוני ומנעול צירופים מכני. גם בתוך שתי קטגוריות משנה אלה קיים מגוון רחב מאוד של מנעולים חלקם טובים וחלקם לא.
מנעול צירופים אלקטרוני:
למנעול האלקטרוני שני חלקים ראשיים:
- פאנל ההפעלה
- מנוע חשמלי או מנגנון אלקטרומגנטי
פאנל ההפעלה כולל לוח מקשים ולעיתים צג אלקטרוני אשר באמצעותם מפעילים את הכספת – חשיבותו של פאנל ההפעלה היא בנוחות ובקלות השימוש, באפשרויות השונות שהוא מספק למשתמש כגון: הפעלת מערכת השהייה, מעקב משתמשים , מעקב שימוש ועוד . פאנל ההפעלה אינו המנעול ולכן חשיבותו פחותה ומתמקדת בעיקר בקלות ,נוחות למשתמש ועמידות. כמובן שיש מערכות אלקטרוניות מתוחכמות להפליא אך לרב מחירן יהיה גבוה מדי למשתמש הממוצע. החלק השני והחשוב של מנעול הצירופים האלקטרוני הוא המנעול עצמו שנמצא בדרך כלל בחלק הפנימי של דלת הכספת. המנעול נועל , באמצעות לשונית , את מערכת הבריחים ומונע את פתיחת הכספת לגורמים לא מורשים. ככל שאיכות המנעול נמוכה יותר כך הוא חשוף יותר לתקלות ועל כן נשתדל תמיד להעדיף מנעול באיכות גבוהה יותר ובעל תקן רשמי. מאחר ומדובר במנעול אלקטרוני הוא חשוף לתקלות הנובעות מלחות ,רטיבות , קורוזיה ועוד. גם מיקום סוללות המנעול חשוב . האם הן חיצוניות (עדיף) או פנימיות (לא מומלץ) כך שברגע שנגמרו הסוללות ניתן להחליפן באופן עצמאי ולא נזדקק למנעולן או לטכנאי הספק שיגבה מאיתנו סכום כסף נכבד. מנעול צירופים מכני (קומבינציה)
למנעול האלקטרוני שני חלקים ראשיים:
- חוגת הפעלה חיצונית
- מנעול פנימי
גם במקרה זה המגוון הוא רחב מאוד וקיימים מנעולים בעלי הגנות נוספות ואלמנטים המונעים פריצת המנעול "ללא כלים". כמובן שגם בבחירת מנעול זה נעדיף לבחור במנעול בעל תקן רשמי המבטיח כי המנעול איכותי ועונה לדרישות ההגנה שלנ . מאחר והמנעול הוא מכני הסבירות לתקלה נמוכה הרבה יותר מאשר במנעולים האלקטרונים אך חסרות לו הפונקציות השימושיות שניתן לקבל במנעולים האלקטרוניים. אם כן במה נבחר ?
כמו בכל דבר גם כאן הבחירה היא אינדיבידואלית וצריכה לענות על מספר שאלות אישיות:
• היכולת של המשתמש להפעיל מנעול מכני • מספר המשתמשים • לחות בסביבת הכספת • תדירות השימוש • נוחות הגישה לכספת • העדפה אישית במידה ואין צורך ו/ או שימוש בפונקציות שמעניק המנעול האלקטרוני מוטב להעדיף את המנעול המכני התקני.